Rövid ujjú felső moletteknek

Hozzávalók:

Cotton Bamboo-1: 6 gombolyag
Cotton Bamboo Batik 1: 3 gombolyag
Milward 4.5 mm-es kötőtű: 1 csomag

A hozzávalókat webshopunkban megvásárolhatja!

A teltebb hölgyek is merjenek csinos kötött felsőrészt viselni! Ezt a laza darabot Frank Júlia tervezte a www.kreativkezimunka.hu olvasóinak

Minta
1. minta: simakötés (színén sima, visszáján fordított)
2. minta, betét és ujja mintája: lustakötés (színén és visszáján is sima)
3. minta, a betét és ujja mintája: ráhajtott lusta kötés ((színén: *1 ráhajtás, 1 sima szem* (a *-tól *-ig ismételjük), visszáján: *1 sima, a ráhajtást leengedjük a tűről* (a *-tól *-ig ismételjük))

Méretpróba:18 szem ×25 sor = 10cm×10cm

Eleje
3 gombolyag lila és 2 gombolyag melírozott fonallal dolgozunk egyszerre intarzia technikával (Amikor az adott színnel befejezzük a kötést, a másik színű fonallal a munka visszáján keresztezzük, a gombolyagot átvesszük felette).
Szemeket mindig lila fonallal szedjük fel.
35 szemet felszedünk a tűre, majd a 2 tűt egymás mellé tesszük, és a dupla tűre felszedünk 13 szemet. Az egyik tűt kihúzzuk, és ismét 1 tűre szedünk 35 szemet, újra összefogjuk a 2 tűt, és felszedünk 13 szemet, majd a tűt kihúzva felszedjük az utolsó 35 szemet.

1. sor: Lila színnel 32 szem 2-es minta, melírozottal 3 szem 2-es minta, 13 szem 3-as minta, 3 szem 2-es, majd ismét lilával 32 szem 2-es minta, melírozottal 3 szem 2-es, 13 szem 3-as, 3 szem 2-es minta, majd lilával az utolsó 32 szem 2-es minta.
Az 1. sort még 2x ismételjük.

4. sor: A lila részeket a 4. sortól az 1-es mintával folytatjuk (simakötés).
Lila színnel 32 szem, 1-es minta, melírozottal 3 szem 2-es minta, 13 szem 3-as minta, 3 szem 2-es, majd ismét lilával 32 szem 1-es minta, melírozottal 3 szem 2-es, 13 szem 3-as, 3 szem 2-es minta, majd lilával az utolsó 32 szem 1-es minta.
A továbbiakban a 4. sort ismételjük. A lila részek mindvégig 32 szemből állnak, a melírozott betéteket 5 soronként fogyasztjuk úgy, hogy a 3 lusta szem után 1 ráhajtásos szemet lekötünk. Majd ráhajtás után a következő 2 szemet összekötjük, lekötjük a többi ráhajtásos szemet, a másik 3 lusta szem előtti 3. és 2. szemet ráhajtás után összekötjük, majd lekötjük az utolsó ráhajtásos szemet, végül a 3 lusta szemet.
Amikor minden ráhajtott szem elfogy a melírozott betéteken, a 3 szemes lusta szegélyeket minden második sorban fogyasztjuk mindaddig, amíg 2 szem marad. A következő sortól végig lilával dolgozunk, az 1-es minta szerint. 16 sor után mindkét oldalon 1-1 szemet szaporítunk, majd 8 sor után és a következő 8 sor után ismét. Ezután még 5 sort kötünk, és elkezdjük fogyasztani kétoldalt a karöltőket. 5-3-2-1 szemet fogyasztunk, és 25 sort egyenesen kötünk.
Ezután melírozott fonallal folytatjuk a 3-as minta szerint. 7 sor után leláncoljuk a szemeket.

Háta
Ugyanúgy készül, mint az eleje.

Ujja
3-as mintával készül. Lila fonalból 60 szemet felszedünk, 1 sor lekötése után átváltunk melírozott fonalra. 5 soronként kétoldalt 1-1 szemet fogyasztunk, összesen 4-szer. A negyedik fogyasztás után még 3 sort kötünk, és kétoldalt fogyasztjuk a karöltőt, 4-2-1 szemet.
Most 40 szem van a tűn. 18 szem kötése után 4 szemet leláncolunk, ismét 18 szemet kötünk. Ezután azon az oldalon, ahol a 4 szemet leláncoltuk, minden sorban fogyasztunk 1 szemet, így egy egyre keskenyedő pántot kapunk. Mindaddig folytatjuk, míg 1 szem marad. Azt befejezzük, a szálat elvágjuk, keveset hagyva az összevarráshoz.
Most a tűn maradt szemekből kötünk egy másik keskenyedő pántot, úgy, hogy a 4 leláncolt szem felőli oldalon fogyasztunk minden sorban 1-1 szemet mindaddig, míg 1 szem marad. Azt leláncoljuk, a szálat elvágjuk, az eldolgozáshoz rajtahagyunk egy keveset.
A másik ujja ugyanúgy készül, mint az előző. A kész darabokat összevarrjuk, majd a nyakán körben felszedjük a szemeket, és lilával kötünk 1 sort, amit összekapcsolunk és azonnal leláncoljuk. Ugyanígy az ujján kialakult kivágást is körbe kötjük lilával.

Hasonló írások