Sál 1 gombolyag Kosmos fonalból

Sál 1-2 óra alatt? Igen, a Kosmos-szal ilyen gyorsan megy!

Méret: 15 cm széles és 190 cm hosszú a rojtok nélkül

LEÍRÁS:
A fonalnak csak a keskenyebb szakaszaira kötünk, a szál szélesebb szakaszait csak lazán vezetjük. Ügyeljünk arra, hogy minden sorban pontosan egymás mellett feküdjenek a keskenyebb és szélesebb fonalszakaszok!

A keskenyebb szakaszokra simakötéssel dolgozunk, vagyis a színén sima, a visszáján fordított szemeket kötünk.

A gombolyagról letekerünk 3,5 m hosszú darabot (“A” szál), melyet behajtunk, és párhuzamosan a gombolyagról jövő szál (“B” szál) mellé igazítunk. A vastagabb fonalszakaszok pontosan egymás mellett feküdjenek!
A szokásos módon az “A” szálat a bal hüvelykujjunk, a “B” szálat a bal mutatóujjunkra veszünk, majd a keskeny fonalszakaszra felszedünk 2 szemet. Ezután a vastagabb szakaszra nem kötünk, csak lazán vezetjük, a következő vékonyabb szakaszra (“A” és “B” szál együtt) megint felszedünk 2 szemet.
Ezt addig ismételjük, míg összesen 44 szem lesz a tűn. Célszerű eközben a jobb kezünkkel mindig a vastagabb fonalszakaszok alá nyúlni.

A sor végén fordulunk: a vastagabb fonalszakaszt félbehajtjuk, és megint csak a vékonyabb részre kötünk.A hurokszerű rojt így magától adódik.
Itt már csak a gombolyagról tekeredő szállal dolgozunk. A vékonyabb szakaszokkal 2-2 fordított szemet kötünk, a vastagabb szakaszokat lazán vezetjük.
A sor végén megint egy vastagabb szakaszból adódó hurokkal fordulunk. A színén ismét 2-2 sima szemet kötünk, köztük a fonal vastagabb szakaszait lazán vezetjük. Így kötünk amíg csak kb. 3,5 m fonal (min. 25 vastag szakasz + még egy kicsi az elvarráshoz) marad a gombolyagon.

Befejezés:
A hurokkal fordulunk, lekötjük a megfelelő módon (sima v. fordított) az első 2 szemet, majd az 1. szemet áthúzzuk a második felett. A fonalat áthúzzuk ezen a szemen. A vastag részt vezetjük, majd lekötjük a következő 2 szemet, itt is áthúzzuk az első szemet a másodikon, majd áthúzzuk rajta a fonalat. Így haladunk, míg az összes szemet leláncoltuk.
A sor végén még egy hurkot hajtunk, és a fonalat elvarrjuk.

Az alábbi videón a sál kötésének egy fázisát mutatjuk be.

Hasonló írások