terike

Várjuk kérdéseiteket mindenféle témában. Terike válaszol.

Hozzászólás (25)

Kántor Katalin

Helló!
Megvettem a 2017/5 számú Kötött kedvencek lapot. Nagyon megtetszett a piros pulóver V-kivágással. Meg is vettem hozzá az anyagot. Olvasgattam a leírást. Nem igazán értem. Nem lenne egy rajzos leírás erről az átlós mintáról? Nekem a rajzok érthetőbbek. Köszönöm.
Üdv.: Kata

Varga Györgyné

Kedves Kata!
Megnéztem az újságot, de nem igazán tudom, hogy mi a gond.
Az alapminta, és az alapminta átlósan szerintem jól van leírva, utána ott van a fogyasztás, és a szaporítás leírása is. Tulajdonképpen úgy lesz neki átlós, ha a munka elején fogyaszt, középen szaporít, és a sor végén is fogyaszt. Ettől megy átlósan a minta. Ez le is van írva, hogy minden 4.sorban fogyasztani kell, így 3 szemet fogyaszt 12 sorban (egyik oldal+ 3 a sor végén)
A szaporítás 12 sora is leírja, hogy középen hogy kell szaporítani.
Először fogyasztunk, középen szaporítunk, a sor végén újra fogyasztunk.

Varga Györgyné

Kedves Kata!
Ha további kérdés merülne fel, jelezze. Sajnos rajzos leírásom nekem sincs.
Üdvözlettel: Teri

Balla Kriszta

Tisztel Cím!

Megvásároltam a legújabb kiadványukat, amelynek a 24 oldalán található miniruha leírása, használhatatlan!
Kérem, hogy egy pontos és érthetőbb leírást küldjenek részemre! Köszönöm! Balla Kriszta

FREVA

Kedves Kriszta! Meg tudná adni, hogy pontosan melyik résznél van a probléma? Pontosabban tudnánk válaszolni a kérdésre. Előre is köszönjük. Kézimunka Online Kft.

varganelehneredit

Kedves Terike! Nekem is problémám van a szürke miniruha mintájával! Szerintem a jelmagyarázat hiányos ill. téves!

FREVA

Kedves Olvasónk! Megvizsgáljuk a leírást, és hamarosan visszajelzünk a kérdésére. Kreativkezimunka.hu

FREVA

Kedves Olvasónk! Elnézést kérünk, a jelmagyarázat a 25. oldalon valóban hiányos. Az utolsó előtti egyenlőségjelhez tartozó jel egy sorral feljebb csúszott, az utolsó egyenlőségjelhez tartózó jel pedig nem szerepel. Ez utóbbihoz az Alapminta rajz 25-28. sorában, baloldalon szereplő jel tartozik, ami tükörképe a másik rajznak. Elnézést kérünk. Kreativkezimunka.hu

varganelehneredit

Köszönöm

Wéningerné J. Szilvia

Tisztelt Hölgyem!
Nekem is a 25.oldal rajzával van a problèmàm.Lehetne kèrni,hogy a helyes tajzot elkúldje nekem,mert nem nagyon ertem ezt az egyenlosegjelet.Valamint a tajzon ketszer szerepel “×”,aminek nem talalom a jelmagyarazatat.Nagyon koszonom,udvozlettel:Wéningerné

Nelli

Kedves Terike!
A szürke miniruha jelmagyarázata nekem még mindig problémás. Konkrétan a hosszú ferde nyíl, ahol csak annyi szerepel, hogy csavart fordítottat kötünk a keresztszálból. Melyik keresztszálból? A jel 3 szemre vonatkozik, és a fotó alapján valami csavarásféleség van ott.
Előre is köszönöm a válaszát

Nelli

Bocsánat, időközben rájöttem, hogy a hosszú ferde nyíl magyarázata ott van, csak elcsúszva (a többi kérdező kedvéért: 1 SZ-t simán leemelünk, 1 sima, 1 ráhajtás, 1 sima, majd a leemelt SZ-t átemeljük a lekötött 3 SZ felett)

Most már csak abban vagyok egy kicsit bizonytalan, hogy a x és a + jel között van-e valami különbség, vagy mindkettőnél csavart fordítottat kell kötni a keresztszálból?

FREVA

Kedves Olvasónk!
A ruha jelmagyarázatának javítása hamarosan felkerül a honlapra, addig is, ha megadja e-mail címét, elküldjük Önnek privát üzenetként (címünk: info@kreativkezimunka.hu) Elnézést kérünk. Kézimunka Online Kft.

FREVA

Kedves Olvasóink! A Kötött Kedvenceink magazin 2017/6. számának 25. oldalán található szürke kötött miniruha helyes mintarajza és jelmagyarázata innen érhető el: http://kreativkezimunka.hu/szurke-kotott-miniruha-javitott-mintarajz/

NÉMETHNÉ JÚLIA

Kedves Terike!
2016. évi (VI. évfolyam) 1. szám, Tél 32-33. oldalán a poncsó leírásából a háromszögek készítésére vonatkozó rajzot hiányolom. A leírásban egy rajz található, ami a szabásminta, a négyzetek elhelyezését mutatja. A leírás szövege (középső hasáb) a “Négyzetekre” vonatkozik, a háromszögek készítéséről szól, hivatkozik a rajzra, ami nem látható.
Lehetséges volna pótolni a hiányzó rajzot egy üzenetben a címemre?
Köszönettel:
Júlia

Varga Györgyné

Kedves Júlia!
Megnéztem a kérdéses újságban a poncsó leírását.
Rajzot én sem tudok hozzá mellékelni, de a “Négyzetek:” résznél le van írva pontosan, hogy egy négyzet tulajdonképpen négy háromszögből áll, a kész háromszög oldalán szedi fel a szemeket, és ha a negyedik háromszög is készen van, akkor összevarrja az elsővel.
Üdvözlettel: Terike

Szirony Viktória

Kedves Terike,

A 201763-4 lapszám 12. oldalán található mellényt szeretném megkötni. A fonalat megrendeltem tőletek és szerencsére meg is érkezett.
Viszont a minta leíráson nem tudok elmenni. Kb. 45 éve kötök, de ez a leírás kifogott rajtam. sajnos a kép sem olyan méretű, hogy onnét tudnék “puskázni”, merthogy mindig ezt tettem ha valamilyen leírást nem értettem meg. Eddig működött.
Tehát kérlek, ha van eredeti, akár német leírásod küld meg, mert ez így érthetetlen.
Pl. a főminta egység, a lap jelölése szerinti ME=14 SZ résben hogy kell végrehajtani a 3. helyen álló szemet?
V ( felülvonás) = 1 SZ-t fordítottan keresztezve kötünk a keresztszálból.
Ezt hogy kell érteni? Ha arról szól a minta, hogy a fordítottként mutatkozó szemet először fordítsuk meg a tűn, majd a szálat a tű előtt elvezetve, fordítottan lekötjük, akkor érteném. De ez nem így néz ki a fotón, ahogy nekem sikerült.
Vagy nézhetjük az 5. sor 3. szemét: (nyíl lefelé) = 1 SZ-t simán keresztezve kötünk a keresztszálból. Mit nevezel keresztszálnak? lehet, hogy csak ez az amit nem értek és ezért akadok el. Ha egyébként, teljesen másként határozta meg az a magazin, ahonnét kimásoltátok a mintát, mint amit mi megszoktunk, akkor annyit lehetett volna tenni, hogy minden magazin utolsó oldalát a fogalmak meghatározására szánnak a szerkesztők. Persze ahhoz, hogy észrevegyék, hogy ezeknél a mintáknál, más a nemzeti szokás és az elfogadott, kötési fogalomtár, ahhoz legalább 30 éves kötési és horgolási tapasztalat kell. Nem túlzok, a 30. évvel, mert ennyi a minimum, hogy azt a rengeteg kötési mintát és kötési fortélyt és leírási értelmezési tudást, csak ennyi idő alatt lehet elsajátítani. De lehet, hogy csak én vagyok kishitű.
A fogalmak leírását nem találtam, így kénytelen vagyok írni neked, pedig az esetek többségében, leírás nélkül is megkötök mintákat, ha rendesen látható a kötésminta, de sajnos erre a képre ez nem mondható el. Viszont a strandmatrac mintája, az nagyon jól kivehető.

Tehát ilyen gondjaim vannak.
Mint már mondtam, teljesen megfelel, ha a német leírást küldöd el, mert azt meg fogom érteni, de ez így számomra zavaros.

Segítségedet megköszönve.

Üdvözlettel

Szirony Viktória

Varga Györgyné

Kedves Viktória!
Előkerestem a kérdéses újságban a mintát.
Szerintem igazából a keresztszálat kell pontosítani.
A kötés előző sorában a 2 szem közötti szál a keresztszál. Ezt vesszük, fel a tűvel, és ebből képezünk új szemet. Tulajdonképpen szaporítunk.
A keresztezve pedig valójában csavart szem, hogy ne keletkezzen itt lyuk.
Az szerintem egyértelmű, hogy sima, vagy fordított szemet kötünk. A lényeg a keresztszál, és a csavarás (keresztezés).
Remélem így már sikerül.
Jó munkát! Jó kötögetést!
Üdv: Terike

Varga Györgyné

Kedves Viktória!
Itt van egy videó a keresztszálról: https://www.youtube.com/watch?v=7tbEBpb4SRw

Szirony Viktória

Kedves Terike!

Nagyon köszönöm a segítséget. Így már értem mi a keresztszál és értem a csavarást is.

Üdv

Viki

Szirony Viktória

Kedves Terike,

Most jutottam el odáig, hogy végre-valahára neki tudtam kezdeni a mellény mintájának a próbakötéséhez. A következő szem lekötésén ismét fenn akadtam. Az 1. sor 3. szeme. A szemet le kell teljesen kötni, vagy csak elkezdeni minta simán szeretném lekötni, de az alatta lévő szemen keresztül lekötni? Szóval nem sikerült, nem bomlott fel a szem.
Tudnál ismét segíteni?

nagyon köszönöm.

Varga Györgyné

Kedves Viktória!
Igen, le kell kötni a szemet, de úgy, hogy az előző sor szemébe, alá öltünk. Elvileg le kell bomlania a szemnek, de ez csak a következő sornál látszik meg. Hosszú, nyúlt szemnek kell látszódnia.
Próbálgasd, előbb-utóbb sikerülnie kell.
Üdv: Teri

Varga Györgyné

Itt van hozzá videó is, az első perc után láthatod.
https://www.garnstudio.com/video.php?id=1104&lang=hu

varga tiborné

Kedves Terike! 2018/2 sz. 3.modell kül.szabású kardigán ,tényleg különleges!Ha az eleje és háta felső részét egyben kötjük,akkor miért a számomra érthetetlen leírás?

varga tiborné

Probléma megoldva!!

Írd meg hozzászólásod