Akciós Frilly

Türkiz sál

Hozzávalók:

Frilly türkiz-00092: 1 db
Milward 5 mm-es kötőtű: 1 csomag

hozzáillő varrócérna

 

3000 Ft feletti vásárlás esetén 1 pdf megvásárlása ingyenes.
A modell pdf-je tartalmazza a modell fotóját, leírását, szabásmintáját, kötés-
és horgolásmintáját, valamint a jelmagyarázatot nagyítható és nyomtatható formában.

A fenti hozzávalókat webshopunkban megvásárolhatja!

 

Íme a Frilly sálkötő fonalból készített remek kiegészítő!

Mérete: kb. 7 cm széles és kb. 120 cm hosszú.

A kötési technikák különbözősége miatt nem tudjuk pontosan megadni az elkészíthető sál hosszát és szélességét, ez a szemek közti távolságtól is nagyban függ. A sál viseléskor hosszában nyúlik, és ennek megfelelően kicsit keskenyebb lesz.
Leírás

Előkészítés: A fonalat kb. 1 m hosszan a szál teljes szélességében széthúzzuk. A fonalat a kötés során mindvégig és gyakran széthúzzuk kb. 1 m hosszan, különös tekintettel a felső szélre (amelyikbe a szemeket kötjük). A fonal apró pomponokkal/fényes csíkkal díszített széle alul fekszik, a szemeket a szemben fekvő oldal (sima) szélével alakítjuk ki.
A fonal végét kifelé hajtva kb. 2 cm szélesen lehetőleg színben hozzáillő cérnával beszegjük. Varrás során mindvégig húzzuk szét a fonalat, hogy a sálunk széle is ugyanolyan széles legyen, mint a többi része.
A legcélszerűbb egy üres asztalon dolgozni, ahol a széthúzott fonalat lefektethetjük, sőt a tűket is megtámaszthatjuk.
Az elején érdemes próbálkozni többféle módszerrel is, kinek melyik lesz a legkényelmesebb.
Fontos, hogy ne csavarodjon a fonal, és mindvégig ugyanabból a sorból szedjük fel a szemeket.

Felszedünk 10 szemet, mindegyik szemnél a fonal szélén a 2. lyukacsos sorban a jobb tűvel hátulról előrefelé átöltünk egy lyukon. Az 1. szemet a beszegett részben alakítjuk ki, a többit egymástól kb. 2 lyuk távolságra. Amikor a következő sorba lépünk, mindig úgy fordítsuk a munkát, hogy a fonal mindig a munka mögött feküdjön.
*1 szem elkészítése: a jobb tűvel a sima szem kötésénél megszokott módon a bal tű 1. szemébe, majd a szegély 3. lyukába öltünk, és a szegélyt áthúzzuk a szemen. A *-tól ismételjük. (Lehet sűrűbben is felszedni a szemeket, és érdemes sima szemek helyett a csavart sima szemeket is kipróbálni. Pár sor lebontása nem okoz gondot, és így eldönthetjük, melyik technika válik be a legjobban).

Kevéssel a gombolyag vége előtt, mikor még kb. 70 cm fonalunk maradt, a szemeket leláncoljuk: A fenti leírás szerint lekötjük az 1. és 2. szemet, majd az 1. szemet átemeljük a 2. szem felett. * Lekötjük a következő szemet, az előtte lévő szemet átemeljük felette, a *-tól ismételjük. Végül az utolsó szemet a varrócérnával a lezáró sorhoz varrjuk, a fonalat kb. 4 cm hosszúra visszavágjuk, 2 cm szélesen beszegjük, a szegést összehúzzuk, és az utolsó, leláncolt soron rögzítjük.

A bemutatott modell 6 szemre, és váltakozva minden 2. és 3. szembe öltve készült.

Hasonló írások