Virágos táska

Ötlet maradék fonalak hasznosítására.

Talán többen is ismerik az afrikai virág horgolásmintát, amivel ez a látványos táska készült.
A fonalas kosár kiürítésének remek lehetősége, hiszen nem szükséges, hogy csak egyfajta fonallal dolgozzunk, elegendő, ha a felhasznált anyagok közel azonos vastagságúak.

Hozzávalók: kb. 35-40 dkg középvastag maradék kötőfonal ( színenként 5-5 dkg), 3,5-ös horgolótű, bélésanyag. táskafül
Minta: afrikai virág

1 db virág elkészítése:
Készítünk egy csúszó csomót, és 5 légszemet horgoljunk gyűrűbe.
1. K: 3 légSZ a kör elején(1. egyráhajtásos P), majd a légszemek mellé horgoljunk 1 db egyráhajtásos P-t. Ezután *1 légSZ, 2 db egyráhajtásos P (= 1 egység)*, a *-tól *-ig 4x ism . Összesen 6 egységet horgolunk, bezárjuk a kört.
Vágjuk el fonalat, és válasszunk egy másik színt.

2. K: 3 légSZ (=1. egyráhajtP), mellé még 1 egyráhajtásos P, utána egy láncszem, és két egyráhajtP = 1 egység.
Az előző kör minden légszemes egységébe horgoljunk 1 egységet (= 2 db egyráhajtP, egy légszem, 2 db egyráhajtP).
Összesen 6 egységet horg, a kör végén kössük össze a szemeket egy láncSZ-mel.

3. K: Az előző kör 1. elválasztó légszeme köré horg 1 láncSZ-et, erre horgoljunk 3 légSZ-et(1. egyráhajtP). A 3 légSZ mellé ,ugyanazon légSZ köré horgoljunk még 6 db egyráhajtásos P-t, majd a többi 5 elválasztó légSZ köré is horgoljunk 7-7 db egyráhajtP-t = 6×7 db egyráhajtP a körben.
Befejezzük a kört.

4. K: Új színre váltunk, az 1. szirom mind a 7 szemébe 1-1 rövidP-t horgolunk. A 7. szem után, a két szirom közé mélyen öltjük le a rövidP-t. Majd a többi 6 sziromra is ugyanúgy horgolunk, mint az elsőre.

5. K: A 4. kör befejezése után színt váltunk, 1 légSZ (= 1. rövidpálca), majd az előző K minden szemébe 1 rövidP-t horg, de minden szirom középső szemébe 2 db rövidP-t horg (ezzel alakítjuk ki a szögletes alakot). A kör végéig folytatjuk, bezárjuk a kört.

Minden virág első és utolsó sorát azonos színnel készítjük.
A bemutatott táska összesen 23×2+4 virágból áll (6. sor), melyet a következőképp állítunk össze (a táska tetejétől számítva):
1. sor: 3 virág
2.sor: 4 virág
3. sor: 5 virág
4.sor: 6 virág
5.sor: 5 virág

A munka fele = 6.sor: 4 virág, de ezeket félbehajtjuk,
majd a fél táska tükörképeként ismét 5-6-5-4-3 virág soronként.
Az virágok elkészülte után elhelyezzük egymás mellett a különféle virágokat a fenti elrendezés szerint, majd az utolsó kör színével összehorgoljuk az egymás mellett lévő virágokat. A virágokat már menet közben is összehorgolhatjuk, ha biztosak vagyunk az elrendezésben.
Miután összeállítottuk a virágokból álló csíkot, bélést varrunk bele, majd félbehajtjuk és az utolsó sor színével megegyező fonallal, a munka színén mindkét oldalvonalon rövidpálcákkal összehorgoljuk. A 3-3 mintacsoportból álló sor képezi a táska száját, ezért ezt felül értelemszerűen nyitva hagyjuk, a fület hozzáerősítjük.

A bemutatott modellt Deliné Pőcze Erzsébet készítette.

Hasonló írások